Чи любите ви квашену капусту, як люблю її я? Але крім того що я обожнюю цю закуску, я також вважаю за краще здорову їжу, тому намагаюся готувати її без оцту і цукру. Ось і виходить потім апетитна капуста у власному соку, яка виходить дуже хрусткою, смачною, ароматної, а найголовніше, корисною!
Список інгредієнтів
Щоб зробити цю пікантну закуску, нам знадобляться такі інгредієнти, як:
- 3 кг осінньої капусти;
- 200 г моркви;
- 10 горошин чорного перцю;
- 5 ягідок ялівцю;
- 3 лаврові листки;
- 75 грам солі.
З цього набору компонентів у нас вийде одна трилітрова банка квашеної капусти, яка потім буде радувати своїм смаком як діточок, так і дорослих.
Спосіб приготування
І в першу чергу моєму капусту і видаляємо у неї верхні листки і качан. Далі нарізаємо овоч довгою соломкою товщиною в 3-4 мм. Менше робити її не варто, інакше капуста занадто розм’якшити при бродінні і не буде хрусткою.
Потім кладемо її в глибоку миску і мнемо руками, щоб вона стала м’якше і після додавання солі швидко виділився сік. Далі трьом на крупній тертці моркву і теж кладемо в миску до капусти.
Туди ж йдуть і перець горошком, і сіль, після чого вміст миски гарненько перемішуємо.
Потім перекладаємо капусту в стерилізовані банки. Заповнивши банку на одну третину, утрамбовуємо капусту дерев’яною ложкою і кладемо в ємність лавровий лист. Потім знову додаємо овоч, заповнивши ще третю частину банки, і знову кладемо листочок, потім висипаємо залишилася соломку і зверху знову розміщуємо лавровий лист, гарненько все утрамбувавши.
На завершення переливаємо в ємність виділився капустяний сік з тарілки, після чого банку не щільно накриваємо кришкою і ставимо на тарілку або піддон, так як при бродінні з неї може вилитися трохи соку.
Бродити капуста буде 4-7 днів при кімнатній температурі, і весь цей час потрібно буде намагатися 2-3 рази на день проколювати вміст банки ножом або шпажкою, місцями до самого дна, щоб виділився вуглекислий газ, тому що в противному випадку капуста може зіпсуватися, стати гіркою і погано пахне.
Коли час закінчиться, банку залишиться лише щільно закрити і відправити в холодильник, де на може стояти пару місяців.