Пряний і ароматний кекс з сухофруктами і горіхами для всієї родини в святкові дні

Десерти

Представляю вашій увазі рецепт дуже смачного, пряного, ароматного святкового кексу з сухофруктами і горіхами. Випічка може зберігатися до місяця і з часом стає тільки більш насиченою, ароматною і смачнішою. Ділюся рецептом.

Складові

Ось що необхідно:

  • 215 г вершкового масла кімнатної температури;
  • 90 г коричневого цукру (можна додати менше, якщо не любите солодке);
  • 25 г меду;
  • 3 яйця;
  • 225 г борошна (можна невелику частину замінити мигдальним);
  • 3 г розпушувача за бажанням;
  • 1 г солі;
  • 4 г меленої кориці;
  • 3 г меленого імбиру;
  • дрібка меленого мускатного горіха;
  • дрібка меленої гвоздики;
  • 5 г холодне вершкове масло для змащування форми тонким шаром;
  • 250-300 г витриманої фруктової суміші із сухофруктів і цукатів;
  • 65 г очищеного підсмаженого в духовці мигдалю;
  • 65 г очищеного підсмаженого в духовці фундука;

Додаткова фруктова суміш (приготувати за добу):

  • 250 г родзинок;
  • 150 г сушеної журавлини / вишні / кураги / чорносливу;
  • 65 г очищеного підсмаженого в духовці мигдалю;
  • 65 г очищеного підсмаженого в духовці фундука;
  • 100 мл свіжого апельсинового соку;
  • 50 мл рому або коньяку + 35 мл рому або коньяку для першого просочення + по 2 ст. л. кожні 5-6 днів, якщо витримуєте кекс 3-4 тижні або кожні 3-4 дні, якщо витримуєте 1-2 тижні.

Глазур:

  • 75 г цукрової пудри;
  • 20 мл лимонного соку;
  • 1 ч. л. мигдалевого екстракту;
  • 50 г пелюсток мигдалю, підсушених в духовці або на сковороді.

Приготування крок за кроком

У чашу міксера відправите розм’якшене вершкове масло. До нього додайте коричневий цукор, трохи меду (можна використовувати інвертний сироп і глюкозний сироп). За допомогою міксера все змішайте в однорідну пишну масу.

Додайте яйця кімнатної температури, сіль і ароматні спеції — трохи меленого імбиру, меленої кориці, мускатного горіха.

Просійте в суміш борошно (можна частину борошна замінити мигдальної) і на невеликій швидкості міксера змішайте борошно з іншими інгредієнтами.

Додайте витриману фруктову суміш із сухофруктів і цукатів і фруктову суміш, приготовану за добу.

Покладіть підсушені і трохи подрібнені горіхи. Розподіліть лопаткою всі інгредієнти по тісту.

Перекладіть суміш в роз’ємну форму (повністю вистелити дно і борти форми пергаментним папером).

Поставите в духовку, розігріту до 135 градусів. На випікання кексу піде близько 2-3 годин, в залежності від висоти тіста. Перевірте готовність за допомогою зубочистки. Дайте відпочити в формі, потім дістаньте остиглий кекс.

Зробіть на його поверхні невеликі дірочки і влийте в них невелику кількість коньяку, рому або апельсинового соку (за бажанням). З алкоголем кекс зберігається довше — більше 3-4 тижнів. З апельсиновим соком більше двох-трьох тижнів. Краще дати дозрівати йому в холодильнику, повністю обернувши фольгою або харчовою плівкою. Також покладіть випічку в контейнер з кришкою. Через кожні 2-5 днів кекс потрібна просякнута 2-3 ложками алкоголю або апельсинового соку. Для цього акуратно дістаньте його, просочіть, дочекайтеся, коли все вбереться, і знову упакуйте у фольгу і приберіться до наступного просочення в холодильник або прохолодне місце.

Прикраса

Ви завжди можете приготувати кілька штук такої випічки, щоб можна було спробувати її на смак, не чекаючи кілька тижнів її дозрівання. Дозрілий і настояний кекс можна зверху присипати цукровою пудрою, обернути мастикою, марципаном або прикрасити глазур’ю

Для приготування глазурі: в цукрову пудру додайте трохи лимонного соку і мигдалевого екстракту. Змішайте і нанесіть товстим шаром зверху на кекс і щедро посипте пелюстками мигдалю.

Випічка виходить дуже святкова і ароматна, з насиченим багатим смаком сухофруктів і горіхів.

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Добавить комментарий