Представляю вашій увазі рецепт дуже смачного, пряного, ароматного святкового кексу з сухофруктами і горіхами. Випічка може зберігатися до місяця і з часом стає тільки більш насиченою, ароматною і смачнішою. Ділюся рецептом.
Складові
Ось що необхідно:
- 215 г вершкового масла кімнатної температури;
- 90 г коричневого цукру (можна додати менше, якщо не любите солодке);
- 25 г меду;
- 3 яйця;
- 225 г борошна (можна невелику частину замінити мигдальним);
- 3 г розпушувача за бажанням;
- 1 г солі;
- 4 г меленої кориці;
- 3 г меленого імбиру;
- дрібка меленого мускатного горіха;
- дрібка меленої гвоздики;
- 5 г холодне вершкове масло для змащування форми тонким шаром;
- 250-300 г витриманої фруктової суміші із сухофруктів і цукатів;
- 65 г очищеного підсмаженого в духовці мигдалю;
- 65 г очищеного підсмаженого в духовці фундука;
Додаткова фруктова суміш (приготувати за добу):
- 250 г родзинок;
- 150 г сушеної журавлини / вишні / кураги / чорносливу;
- 65 г очищеного підсмаженого в духовці мигдалю;
- 65 г очищеного підсмаженого в духовці фундука;
- 100 мл свіжого апельсинового соку;
- 50 мл рому або коньяку + 35 мл рому або коньяку для першого просочення + по 2 ст. л. кожні 5-6 днів, якщо витримуєте кекс 3-4 тижні або кожні 3-4 дні, якщо витримуєте 1-2 тижні.
Глазур:
- 75 г цукрової пудри;
- 20 мл лимонного соку;
- 1 ч. л. мигдалевого екстракту;
- 50 г пелюсток мигдалю, підсушених в духовці або на сковороді.
Приготування крок за кроком
У чашу міксера відправите розм’якшене вершкове масло. До нього додайте коричневий цукор, трохи меду (можна використовувати інвертний сироп і глюкозний сироп). За допомогою міксера все змішайте в однорідну пишну масу.
Додайте яйця кімнатної температури, сіль і ароматні спеції — трохи меленого імбиру, меленої кориці, мускатного горіха.
Просійте в суміш борошно (можна частину борошна замінити мигдальної) і на невеликій швидкості міксера змішайте борошно з іншими інгредієнтами.
Додайте витриману фруктову суміш із сухофруктів і цукатів і фруктову суміш, приготовану за добу.
Покладіть підсушені і трохи подрібнені горіхи. Розподіліть лопаткою всі інгредієнти по тісту.
Перекладіть суміш в роз’ємну форму (повністю вистелити дно і борти форми пергаментним папером).
Поставите в духовку, розігріту до 135 градусів. На випікання кексу піде близько 2-3 годин, в залежності від висоти тіста. Перевірте готовність за допомогою зубочистки. Дайте відпочити в формі, потім дістаньте остиглий кекс.
Зробіть на його поверхні невеликі дірочки і влийте в них невелику кількість коньяку, рому або апельсинового соку (за бажанням). З алкоголем кекс зберігається довше — більше 3-4 тижнів. З апельсиновим соком більше двох-трьох тижнів. Краще дати дозрівати йому в холодильнику, повністю обернувши фольгою або харчовою плівкою. Також покладіть випічку в контейнер з кришкою. Через кожні 2-5 днів кекс потрібна просякнута 2-3 ложками алкоголю або апельсинового соку. Для цього акуратно дістаньте його, просочіть, дочекайтеся, коли все вбереться, і знову упакуйте у фольгу і приберіться до наступного просочення в холодильник або прохолодне місце.
Прикраса
Ви завжди можете приготувати кілька штук такої випічки, щоб можна було спробувати її на смак, не чекаючи кілька тижнів її дозрівання. Дозрілий і настояний кекс можна зверху присипати цукровою пудрою, обернути мастикою, марципаном або прикрасити глазур’ю
Для приготування глазурі: в цукрову пудру додайте трохи лимонного соку і мигдалевого екстракту. Змішайте і нанесіть товстим шаром зверху на кекс і щедро посипте пелюстками мигдалю.
Випічка виходить дуже святкова і ароматна, з насиченим багатим смаком сухофруктів і горіхів.