Скумбрію прийнято коптити або смажити, але набагато смачніше буде розкласти рибу по банкам і приготувати в бульйоні. Зберігається зроблена таким чином скумбрія довго, а потім банки можна відкривати і відразу їсти.
2,7 кілограма скумбрії будемо фасувати в 4 півлітрових банках. На кожну банку додаємо по чайній ложці солі і по дві столові ложки соняшникової олії. Окремо зробимо бульйон: на літр води беремо лавровий лист, три горошини запашного перцю, п’ять горошин чорного перцю, одна цибулина і дрібку солі.
У скумбрій прибираємо голови і хвости, плавники і нутрощі. Ріжемо великими шматочками.
Голови і хвости промиваємо і перекладаємо в каструлю. Заливаємо їх водою, додаємо цибулю, спеції, доводимо до кипіння і варимо 40 хвилин.
А тепер укладаємо рибу шарами в сухі і чисті банки. Не потрібно сильно її утрамбовувати, в цьому випадку вона втратить форму. У кожну банку кладемо сіль, додаємо соняшникову олію. На цьому етапі можна додати в банки цибулю і моркву, але можна обійтися і без них.
Відціджуємо через сито бульйон і заливаємо його в банки. Їх закриваємо кришками і стерилізуємо як зазвичай, в каструлі з водою. Процес стерилізації займе 5 годин після закипання на невеликому вогні.
Таку смачну рибу подавати можна і окремою стравою, і як начинку для пирогів або салатів.