М’ясні салати готують з індичкою, яловичиною, телятиною, куркою або свининою. Для ситності їх доповнюють вареними овочами, консервованими або обсмаженими грибами, курячими яйцями, твердим сиром, сметаною і майонезом. Для аромату додають подрібнену зелень. Особливо смачним, простим в приготуванні і з родзинкою виходить салат «Чоловічий каприз» зі свинини, курячих яєць, твердого сиру і маринованого ріпчастої цибулі. Щоб салатик вийшов з насиченим м’ясним смаком, свинини не відварюємо, а подрібнюємо на невеликі шматочки і обсмажуємо в олії. Для краси збираємо страву шарами.
Складові
- Свинина (філе) — 250 — 270 гр.
- Курячі яйця — 4 шт.
- Ріпчасту цибулю — 1 шт.
- Твердий сир (Тильзитер) — 160 гр.
- Оцет (70%) — 1,5 ч. Л.
- Соняшникова олія — 3 ст. л.
- Майонез за смаком
- Сіль за смаком
Покроковий рецепт
- Якщо на філе свинини є прошарок жиру, то зрізаємо його і шматок промиваємо. Для приготування краще використовувати м’ясо з більш м’якими волокнами (лопатка, вирізка, шийка), так як воно швидше приготується.
- Підготовлений шматок м’яса нарізаємо на не дуже довгі тонкі шматочки.
- Відправляємо шматочки в олію, солимо, перчимо, накриваємо і готуємо на низькій температурі 20-25 хвилин, поки не стануть ніжними і соковитими.
- Курячі яйця миємо під проточною водою з губкою, видаляючи всі забруднення. Заливаємо водою і варимо після закипання 6-7 хвилин. Гарячу воду відразу зливаємо і заливаємо готові яйця крижаною водою, щоб вони легко очищалися. Витримуємо близько 10 хвилин і видаляємо шкаралупу.
- Цибулю нарізаємо півкільцями, викладаємо в миску, вливаємо воду, щоб вона покрила цибулю, і додаємо оцет. Перемішуємо, трохи пробуємо рідини, вона повинна бути в міру кислої і залишаємо на 10 хвилин.
- Готові ароматні шматочки свинини перекладаємо на тарілку і охолоджуємо.
- Твердий сир натираємо грубо.
- Підготовлені яйця натираємо грубо.
- Щоб свинина добре просочилася соком цибулі і майонезом, маємо м’ясо і овоч в 2 шари. Мариновані півкільця цибулі виймаємо з рідини з оцтом і трохи віджимаємо. Половину підготовлених півкілець викладаємо на дно миски, в якій будемо збирати салатик.
- На півкільця цибулі додаємо половину обсмажених шматочків м’яса і рясно поливаємо майонезом. Якщо стінки посуду прозорі, то соус наносимо так, щоб він не торкався стінок.
- Викладаємо зверху залишки півкілець цибулі, потім залишки м’яса і знову наносимо соус.
- Підготовлені яйця розподіляємо товстим шаром і трохи солимо. Рясно поливаємо майонезом.
- Грубо натертий сир товстим шаром викладаємо на яйця і смачний салат «Чоловічий каприз» готовий. Щоб сир не висох і не втратив привабливість, заповнений салатник закриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник мінімум на 1 годину.
- Просочений ароматний салатик прикрашаємо гілочкою петрушки і відразу подаємо на стіл. Всі чоловіки будуть у захваті від смаку страви.
Блюдо вийде ще ситніше, якщо варені курячі яйця замінити на омлет з них. Яйця злегка збиваємо з сіллю і перцем, виливаємо в масло після шматочків м’яса і смажимо омлет, поки не затвердіє і злегка не зарум’яниться одного боку. Охолоджуємо, подрібнюємо на тонку соломку і викладаємо на шар з м’яса. У салату з’явиться інший смак, якщо його доповнити шаром з обсмажених грибів. Відмінно підійдуть свіжі гливи або шампіньйони.