Осінь — саме час для приготування баклажанів: рецепт індійської страви

Овочеві другі страви

Осінь — прекрасна пора для приготування страв з баклажанів. Пропоную рецепт Баинган Бхарти з обсмажених баклажанів, томатів, цибулі та спецій. Це індійське страва називають також каррі з баклажанів. Воно підкорило мене своїм незвичайним смаком і ароматом. Його можна поєднувати з кашами або викладати на шматочки підсмаженого хліба. Рецепт підходить для вегетаріанського меню.

Підготовка баклажанів

Промийте 2-3 баклажана в проточній воді і обсушити насухо кухонним рушником. У кожному плоді зробіть 6 поздовжніх розрізів, в які помістіть невеликі зубчики часнику і невеликий стручок чилі. Часник і перець потрібно розмістити глибоко всередині м’якоті, інакше вони згорять. Зовні баклажани рясно просочіть рослинним маслом. Запікайте їх в духовці.

Перекладіть готові баклажани в миску або невелику каструльку, накрите кришкою. Під час охолодження шкірка розм’якне, тому її легше буде очистити. Подрібніть м’якоть вилкою. Її будете додавати пізніше в соус. Окремо подрібніть часник і перець чилі, видаляючи насіння з стручка.

Запікання баклажанів в духовці іншим способом

Застеліть деко фольгою, помістивши її блискучою стороною вгору. Розріште овочі навпіл. В кожній половинці зробіть по 2 надрізу. Глибоко в щілини укладіть по 2 зубчики часнику і стручок перцю чилі. Покладіть баклажани на деко. Запікайте на режимі гриля при температурі 240 градусів Цельсія приблизно 15-20 хвилин. Запечені таким способом баклажани мають більш гладку текстуру. Вони не видають димного аромату, як при запіканні на вугіллі.

Інші способи підготовки баклажанів

На вугіллі. За допомогою щипців викладіть овочі безпосередньо на вугілля або запечіть на відкритому полум’ї, поклавши на решітку. Баклажани часто перевертайте, щоб вони пропікалися рівномірно. Процес триває до моменту, поки шкірочка не обвуглиться. Щоб перевірити м’якоть на готовність, овоч проткніть виделкою. Якщо столовий прилад входить м’яко, значить, м’якоть готова.

У фритюрі. Цей варіант дозволяє отримати смак і аромат, близький до готування на багатті. Овочі можна обсмажити цілком або половинками. У розрізи, зроблені в м’якоті, укладають часточки часнику. В повітряну фритюрницю до баклажанів кладуть цілі помідори і стручок зеленого перцю чилі. Цілі плоди при температурі 200 градусів Цельсія готуються 20-25 хвилин, а половинки — близько 15 хвилин.

Приготування каррі з баклажанів

У жароміцний посуд налите 3 ст. ложки олії і розжарите його на невеликому вогні. Я взяла гірчичне масло. У гаряче масло додайте трохи часнику і половину столової ложки подрібненого імбиру. Обсмажте їх протягом 30-60 секунд, щоб спеції віддали маслу аромат. Додайте цибулю, попередньо нарізаний дрібними кубиками. Обсмажте пару хвилин.

Додайте 0,5 кг нарізаних помідорів, сіль за смаком і обсмажте до розм’якшення томатів. Додайте мелений червоний перець чилі і тушкуйте до моменту зникнення запаху сирих помідорів. На це йде приблизно 10 хвилин.

Додайте трохи зеленого перцю і протертий зубчик часнику, а також запечені будь-яким способом баклажани. Перемішайте дерев’яною лопаткою. Додайте гарам масалу за смаком, щоб додати страві смак і аромат печених на вугіллі овочів. Спецію можна не використовувати. Без неї карі виходить з ніжним грибним ароматом. У баклажани, запечені на вугіллі, гарам масалу не додають.

Класичний варіант гарам масалу включає чорний і білий перець, гвоздику, листя кориці малабарский, листя мускатного горіха, чорні і білі насіння кумина (зіри), корицю, стручки чорного і зеленого кардамону, мускатний горіх, бадьян, насіння коріандру.

Перемішайте, спробуйте на смак. При необхідності додайте ще трохи зеленого перцю і солі. Готуйте додатково 3-4 хвилини. Готову страву прикрасьте листочками коріандру. Подавайте з рисом або обсмаженою хлібом.

 

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Добавить комментарий