Зав’язати часник вузлом — чергові заморочки садівників

Сад, город, дача

Днями мене запитали в коментарях, чи зав’язую я часникові листя вузлом. Ні, не зав’язую. А треба? Самій стало цікаво.

Якщо чесно, розслідувати про вузли з часнику не хотіла, апетит прийшов під час їжі, причому в буквальному сенсі. Сіла попити чайку, а заодно подивитися яке-небудь відео цікаве. І перше ж, що попалося в стрічці, називалося «Зав’яжи часник вузлом».

Подивилася, там же було про відгортання землі від головок. Стало цікаво, що пишуть люди в коментарях. Почитала , після цього пошукала ще статті про вузли з часнику і відгортання.

Дійшла висновку. Мало того, що ці агроприйоми (зав’язування вузлів і відгортання) можуть завдати шкоди часнику в конкретних регіонах, так я ще й логіки не бачу в них ніякої.

Який відтік, якого харчування буде після зав’язування вузлів? З поламаних листків? Тканини травмуються, останні соки з ранок випливають. Звідки харчування, якщо листя вкоротили майже вдвічі, вузлом перетягнули. З вузла і вище вже нічого в голівки не перейде, тільки марно усохне, якщо не загниє, адже в цих вузлах вода буде застрягати.

Навіщо оголяти головки? Це ж не цибулю, яка сама на поверхню вилазить. Якщо часник сидить в землі, значить, так йому належить природою. За словами першого блогера, відгортання стимулює визрівання, всихання верхніх сорочок, мовляв, часник буде добре взимку зберігатися.

А навіщо його передчасно розкопувати і змушувати висушувати сорочки? Чому не можна викопати, коли головки дозріють, і висушити десь під навісом? Ось тоді і відтік харчування станеться з цілих листків, і сорочки краще висохнути, ніж наполовину із землі стирчать.

На думку другого блогера, відгортання дозволяє стежити за головками, як вони збільшуються і визрівають. Згодна, що це цікаво садівникові, але навряд чи подобається часнику. Він точно так само, а може і ще краще збільшується під землею.

Зав'язати часник вузлом - чергові заморочки садівників

Від чого залежить зберігання часнику взимку

Раз торкнулася цієї теми, то доповню. На зберігання взимку впливає не відгортання землі від головок, а зовсім інші чинники.

Сорт. Досить вже вирощувати часник, який дістався у спадок. Чому ми цибулю навчилися по сортам розрізняти, а часник до сих пір ні? Адже вже давно в магазинах насіння продають різних сортів часнику: ранні, середні, пізні, з зберіганням до 12 місяців! Хоч багато хто і не знає назви свого часнику, але вона колись була, і у всіх нас сорти різні. У одних лежкість 6 місяців, у інших 12. Ось що впливає в першу чергу — сорт.

Підживлення. Не треба часник все літо годувати настоями кропиви, мульчувати перегноєм і вносити іншу органіку. Таке підживлення необхідне тільки ранньою весною. А влітку, особливо після появи стрілок необхідні калій і фосфор (дерев’яний попіл, але надійніше монофосфат калію). Саме калій і фосфор сприяють наростанню головки, її визріванню. Від азотного підживлення тканини стають пухкими, тому головки і всихають прискорено або гниють.

Якісна просушка після збирання. Тут без коментарів.

Наявність хвороб і шкідників. Пошкоджені головки не зберігається довго.

Правильне зберігання: в сухому і темному приміщенні. Ідеальна температура +4 … -2. У кімнатних умовах часник буде всихати, різні сорти в різні терміни.

Ось ці 5 правил допоможуть отримати часник з довгим терміном зберігання і великий, але ніяк не відгортання і зав’язування вузлів.

Оцініть рецепт
Поділіться з друзями
Добавить комментарий